-- Adversting 9 REKLAM ALANI --

-- Adversting 10 --

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenskiy'den açıklamalar! İmzalar atıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında "Türkiye ile Ukrayna arasında önemli adımları, az önce atmış olduğumuz imzayla gerçekleştirdik." dedi.

2020-10-16

AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Vahdettin Köşkü'ndeki heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Türkiye'nin Karadeniz'den komşusu, stratejik ortak ve dost ülke Ukrayna'nın Devlet Başkanı Zelenskiy'i, Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Zelenskiy'nin kendisine Ukrayna Devlet Nişanı takdim etmesinden dolayı teşekkür eden Erdoğan, bugün gerek ikili gerekse heyetler arası ardından ise dar kapsamlı yaptıkları görüşmelerle Türkiye-Ukrayna arasında önemli adımları, atılan imzayla da gerçekleştirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın başlamadan hemen önce şubat ayında Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyinin 8. toplantısı vesilesiyle Kiev'i ziyaret ettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Arayı fazla açmadan Sayın Zelenskiy ile yeniden bir araya gelmemiz ilişkilerimizi güçlendirme yönündeki güçlü irademizin bir tezahürüdür. Az önce imzalanan metinler de bu irademizin pek çok başlıkta somut projelerle vücut bulmasını sağlayacaktır. Bugün değerli dostum ile önce ikili, bilahare heyetler arası yapılan görüşmelerde ikili ilişkilerimizin gündemindeki konuları etraflıca ele aldık. İş birliğimiz savunma sanayinden eğitim iş birliğine, turizmden sağlık sektörüne geniş bir yelpazede karşılıklı yarar temelinde derinleşiyor. Görüşmelerimizde yatırımların artırılmasıyla ekonomik ve ticari iş birliğimizi yeni seviyelere taşıma yönündeki karşılıklı irademizi de teyit ettik. Malum Kiev'i ziyaretimizde de ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedef belirlemiştik. Bu doğrultuda serbest ticaret anlaşması müzakerelerini süratle neticelendirmek hususunda Sayın Zelenskiy'i ile hemfikiriz. Turizm alanında küresel salgına rağmen bu yıl 500 binden fazla Ukraynalı misafiri ağırlamış olmamız, halklarımız arasındaki yakınlığı ve Ukraynalı misafirlerimizin güvenli turizm girişimimiz kapsamında aldığımız önlemlere olan itimadını açıkça gösteriyor."

"Salgınla mücadelede Türkiye, Ukrayna halkının yanındadır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Görüşmelerimizde belirttiğim gibi, salgınla mücadelede Türkiye, Ukrayna halkının yanındadır. İhtiyaç olduğu takdirde daha fazla destek sağlamaya hazırız." diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Görüşmelerimizde güvenlik alanındaki iş birliğimizi güçlendirme ve suçluların karşılıklı iadeleri yönünde atılabilecek ilave adımları da ele aldık. Özellikle FETÖ ve diğer terör örgütleriyle ortak mücadelemizde eş güdümümüzü güçlendirme hususunda mutabıkız. Türkiye Ukrayna'yı bölgemizde istikrar, güvenlik, barış ve refahın temini için kilit bir ülke olarak görüyor. Bu çerçevede Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini hep destekledik, destekleyeceğiz. Türkiye Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki tarihi ve insani bağların önemli bir unsuru olan Kırım Tatarı kardeşlerimize Ukrayna makamları ile birlikte desteğimiz devam edecektir."

Erdoğan, soydaşları için konut inşası projesi ve Kiev'de cami inşası projesi kapsamındaki çalışmaların sürdüğünü aktararak, bugün bu çalışmalarla ilgili son durumu değerlendirdiklerini kaydetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin kendilerine Ukrayna'nın doğusundaki güncel durumu da aktardığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada 27 Temmuz'dan bu yana sürdürülen ateşkesin devamını temenni ediyoruz. Bölgemizin barış ve istikrarı adına biz de elimizden gelen desteği göstermeye hazırız. Bu süreçte başkanlığı iki dönemdir büyükelçilerimizce yürütülen AGİT Özel Gözlem Misyonuna desteğimiz aynı şekilde devam edecektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e ziyareti için teşekkür etti.

ZELENSKİY

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a daveti için teşekkür eden Zelenskiy, Türkiye ve Ukrayna arasındaki diyaloğun dinamik bir şekilde geliştiğini ve hiçbir virüsün iki ülke arasındaki ortaklığa ve dostluğa engel olamayacağını söyledi.

Zelenskiy, bugün gerçekleştirdikleri "verimli müzakerelerin" bunu kanıtladığına dikkati çekerek, "Ukrayna ve Türkiye, stratejik ortaklığını derinleştirmeye ve karşılıklı çıkarların olduğu her alanda iş birliğini geliştirmeye hazırdır." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la, Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi'nin 9'uncu toplantısının hazırlanmasını sağlayacak güncel konuları ayrıntılı şekilde ele aldıklarını kaydeden Zelenskiy, söz konusu toplantıyı gelecek yılın başında düzenleme konusunda anlaştıklarını söyledi.

"Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek bizim için son derece önemlidir"

Zelenskiy, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne verdiği desteğe dikkati çekerek, "Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek bizim için son derece önemlidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya tarafından yasa dışı olarak gözaltında tutulan Ukraynalı ve Kırım Tatar siyasi tutsakların serbest bırakılması için aktif kişisel çaba göstermeye devam edeceğini teyit etti." diye konuştu.

Yasa dışı ilhak edilen Kırım'da insan haklarının korunmasını sağlamak için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 75'inci oturumu çerçevesinde yakın iş birliği içinde çalışacaklarını kaydeden Zelenskiy, "Türkiye'yi Kırımlıların haklarını korumak ve yarımadayı işgalden kurtarmak için uluslararası ortakları birleştirme aracı olan Kırım Platformu projesine katılmaya davet ettim. Bu projeyi desteklemeye ve orada aktif bir şekilde rol almaya hazır olduğunuz için minnettarım." değerlendirmesinde bulundu.

Zelenskiy, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesindeki zor durumu da ele aldıklarını belirterek, krizi çözme ve kalıcı barışın sağlanması için politik ve diplomatik yolun "tek ve doğru bir yol" olduğu kanaatine vardıklarını dile getirdi.

"Türk şirketlerinin Ukrayna'daki büyük ölçekli altyapı projelerine katılımı da aynı derecede önemlidir"

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen iki ülke arasındaki ticaretin olumlu dinamikliğini sürdürebildiğini kaydettiklerini belirten Zelenskiy, bu eğilimi devam ettirmek için Serbest Ticaret Anlaşmasının sonuçlandırılması, hızlandırılması ve süreci yavaşlatan tüm sorunları çözme konusunda anlaştıklarını söyledi.

Zelenskiy, Ukrayna'daki Türk şirketlerinin varlığına dikkati çekerek, "Türk şirketlerinin Ukrayna'daki büyük ölçekli altyapı projelerine katılımı da aynı derecede önemlidir. Onur ve Özaltın gibi Türk şirketleri başarılı bir şekilde çalışıyor. Büyük inşaat programının büyüklüğünü dikkate alarak dahil olan Türk şirketlerinin sayısını artırmak istiyoruz." dedi.

"Savunma sanayii alanındaki iş birliği, stratejik ortaklığımızın gelişmesi için çok önemlidir"

Enerji konusunda iki ülke arasındaki iş birliğini de konuştuklarını kaydeden Zelenskiy, iki ülkenin bölgenin enerji sorunları konusunda çok benzer bir vizyonu olduğuna dikkati çekti.

Bugün imzalanan "Hükümetlerarası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu 12. Dönem Toplantısı Protokolü"nün ticaret, yatırım, enerji, altyapı ve gümrük politikası alanlarında daha önce varılan anlaşmaları ve görevleri belirlediğini aktaran Zelenskiy, "Ayrıca Karadeniz'de güvenlik ve Ukrayna'nın Avrupa Atlantik rotasının uygulanması dahil olmak üzere, güvenlik ve savunma alanındaki iş birliğine dair ortak bir görüşümüz var." diye konuştu.

Zelenskiy, Ukrayna ve Türk hükümetleri arasında Askeri Çerçeve Anlaşması ve savunma bakanlıkları arasında bir niyet beyanı imzalandığını hatırlatarak, "Bu askeri ve askeri teknik iş birliğimiz için yeni fırsatlar yaratıyor. Savunma sanayii alanındaki iş birliği, stratejik ortaklığımızın gelişmesi için çok önemlidir. Bugün onu daha da güçlendirdiğimiz için mutluyum." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin İstanbul'dan gerçekleşmesinden dolayı memnun olduğunu aktaran Zelenskiy, İstanbul'un sadece Türk ve Ukrayna halkları için değil, tüm dünya için özel tarihi ve manevi olan bir yer olduğunu dile getirdi.

Zelenskiy, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmenin son derece samimi ve sıcak ortamının yanı sıra, bu şehrin özel enerjisini de hissediyoruz. Eminim ki tüm bunlar, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sürekli gelişmeye teşvik ediyor ve ileriye dönük enerjiyle besliyor." ifadesini kullandı.


ETİKET :   Erdoğan Ukrayna Zelenskiy basın Türkiye Karadeniz

Tümü