-- Adversting 9 REKLAM ALANI --

-- Adversting 10 --

Normalleşmede kademeli mesai sistemi önerisi!

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, toplu taşıma araçlarında alınması gereken pandemi önlemlerini açıkladı ve "Kademeli mesai sistemi devreye alınmalı" dedi.

2020-06-22

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) düzenlediği basın açıklamasında Bilim Kurulu önerilerine eklenmesi amacıyla “Karayolu toplu taşıma araçlarında alınması gereken pandemi önlemlerini” açıkladı. MMO Başkanı Yunus Yener'in yaptığı açıklamada, pandemi sürecinde karayolu üzerinde sağlıklı ve güvenli toplu taşıma yapılabilmesi için toplu taşıma araçlarının en iyi performansa sahip olmasına yönelik önlemler sıralandı.
Araçlarda taze hava kullanımı olması gerektiği belirtilen açıklamada, “Taze havanın doğal yollarla (pencere, açılır tavan penceresi, duraklarda kapı açılması vb.) araç içine alınması sağlanmalıdır. Araç iç hava sirkülasyonu yapılmamalı, bu amaçla, araç iç hava sirkülasyon düğmesi mutlaka kapalı olmalı veya iptal edilmelidir” denildi.

TEKNİK ÖNLEMLER ALINMALI

“İklimlendirme sisteminin mümkün olduğunca fazla dış hava ile çalıştırılması için teknik önlemler alınmalıdır” denilen açıklamada, “İklimlendirme sisteminin zorunlu olmadıkça kullanılmaması ve yolcuların rahatsız olmadan maskeyi sürekli olarak takabilmeleri için termal konfor sağlanmalıdır. Bu amaçla araç içi sıcaklığı, ‘şehir içi otobüslerde 26-28 derece ve şehirlerarası otobüslerde 24-26 derece olarak ayarlanmalıdır” ifadeleri yer aldı.

ARAÇLARIN DEZENFEKSİYONU

Araçların dezenfeksiyonunun öneminin vurgulandığı açıklamada, ”Havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin bakım ve dezenfektasyonu daha sık yapılmalıdır. Araç içi ortam ve yüzey dezenfektasyonunun gerçekleştirilmesi için yerel yönetimlerin koordinasyonunda ilgili kurallar belirlenmeli, bu işlem eğitimli ve yetkilendirilmiş uzman ekipler tarafından uygulanmalı, ileriye yönelik olarak bu işlemlerin otomatik ve akıllı uygulamaları geliştirilmelidir” denildi.

KADEMELİ MESAİ SİSTEMİ DEVREYE ALINMALI

Yener, konuşmasında şu önerilere yer verdi:

- Tüm otobüs sürücülerinin çalışma ve dinlenme süreleri yeni şartlara göre düzenlenmeli,

- Şehirlerarası otobüs sürücülerinin daha sık molalarla hem dinlenmeleri hem de otobüsün kapıları açılarak temiz havayla havalanması sağlanmalı


- Pandeminin yayılmasını engelleyici önlem olarak araçlara daha az yolcu alınması amacıyla metrekare başına yolcu sayısı yeniden belirlenmeli

- Bu uygulamanın sorunsuz gerçekleştirilmesi için kademeli mesai sistemi devreye alınmalı

- Çalışma saatlerinin kademeli mesai ile daha geniş bir zamana yayılmasıyla şehir içi toplu taşıma araçlarında bir metre fiziksel mesafeyi bozan yığılmalar önlenebilir

EKSİKSİZ UYGULANMASINI DİLİYORUZ

MMO Başkanı Yunus Yener, “Gerek koronavirüs salgınının dünya ve ülkemizi uzun bir süre etkileyeceği gerçeği, gerekse mevcut eksiklik, yanlış bilgi ve uygulamaların giderilmesi ve sağlıklı, güvenli ortamlar oluşturmaya yönelik bu çalışmalarımızın dikkatle değerlendirilmesi gerekiyor. Toplu Taşıma Araçlarında Pandemi Tedbirleri’nin toplum sağlığına katkıda bulunmak üzere tüm ilgililerce eksiksiz olarak uygulanmasını diliyoruz” çağrısında da bulundu.


ETİKET :   karayolu toplu taşıma önlemler taze hava termal konfor otomatik akıllı

Tümü