-- Adversting 9 REKLAM ALANI --

-- Adversting 10 --

Oraya Atatürk'e hakaret yağdıran kişinin adını verdiler

Eski Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey'in adını taşıyan kültür evine, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e 'Firavun' diye hakaret eden Nuri Pakdil'in adının verdiler.

2020-06-19

Altay Spor Kulübü'nün kurucusu, Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı ve Milli Eğitim eski bakanı Mustafa Necati'nin adını taşıyan Ankara'daki Kültür Evi'ne şeriatçı yazar Nuri Pakdil'in adının verilmesi büyük tepki yarattı.

Milli Mücadele kahramanlarından Mustafa Necati Bey'in Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışladığı binaya, Cumhuriyet düşmanlığı ile bilinen ve Atatürk'e "Firavun" diyen Pakdil'in adı verilerek, "Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi" tabelası asıldı.
Ankara'da sivil toplum örgütleri, siyasiler ve yurttaşlar bu değişikliğe büyük tepki gösterirken, Altaylı taraftarlar da yaşananlara sessiz kalmadı.

ALTAY TARAFTARI AYAĞA KALKTI

Siyah-beyazlı taraftarlar, ünlü internet sitesi Change.org üzerinden imza kampanyası düzenledi.

Durumun düzeltilmesi istenirken açıklamada, "Altay Spor Kulübümüz'ün kurucusu, ilk başkanı, eski bakanlardan, kuvvacı rahmetli Mustafa Necati’nin Milli Eğitim bakanlığına bağışladığı evinin, müze yapıldıktan sonra, isminin değiştirildiğini basından takip ediyoruz. Bu durum biz Altay taraftarlarını derinden üzmüştür. Altay taraftarlarının içinde her partiden, kurumlardan arkadaşlarımız vardır. Durumun düzeltilmesini arz ederiz" ifadeleri yer aldı.

İYİ PARTİLİ ÇIRAY'DAN TEPKİ

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray da sosyal medya hesabından duruma tepki gösterdi. Çıray, "Atatürk'ün Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati Uğural'ın bakanlığa bağışladığı Kültür Evi'nden adı silinip... Atatürk'e "FİRAVUN" diyen Nuri Pakdil'in adı verilmiştir. Biz İzmirliler bunu şiddetle reddediyoruz" açıklamasını yaptı.

ÖLÜMÜ ATATÜRK'Ü AĞLATMIŞTI

Ölümüyle Atatürk’ü ağlatan Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati genç Türkiye Cumhuriyeti'nin üç bakanlığını yapmıştı.

1. Dünya Savaşı yıllarında İzmir’de eğitimcilik, avukatlık ve gazetecilik yapan, Özel Şark İdadisi Okulunu kuran Mustafa Necati Bey, işçilerin hakkını korumak için İzmir Demir Yolları İslâm Memurini Teavün Cemiyeti’nin de temellerini atmıştı. İzmir’in işgalinden sonra Balıkesir’e giderek Milli Mücadele’de önemli görev üstlenen Mustafa Necati Bey, Yunan kuvvetlerine direnişin simgelerinden biri olmuştu.

Himaye-i Etfal Cemiyeti’ni (Çocuk Esirgeme Kurumu) kuran, TBMM 2. ve 3. dönem İzmir milletvekilliği görevini yürüten Mustafa Necati Mübadele, İmar ve İskân Vekâleti’nin kurulmasına öncülük etti ve başkanlığını yaptı. 1924’te Adalet Bakanı oldu ve laiklik ilkesine ters düşen şer’i mahkemeleri kapattı. Milli Eğitim Bakanı oldu ve çağdaş Türkiye eğitiminin temellerini attı. Harf İnkılabı da Mustafa Necati Bey’in eğitim bakanı olduğu dönemde gerçekleşti.


ETİKET :   altay Spor Atatatürk Mustafa Necati Ankara Kültür Evi şeriatçi yazar Nuri Pakdil

Tümü