-- Adversting 9 REKLAM ALANI --

-- Adversting 10 --

Türkiye buz hokeyinde hedefini yükseltti

Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu 5. Olağan Genel Kurulu'nda yeniden başkanlığa seçilen Halit Albayrak, 100 yıllık buz hokeyi geçmişi olan ülkelerle tesisleşmede eşit seviyeye ulaşıldığını, artık sportif başarıda da hedefi yükselttiklerini belirtti.

2022-04-25

Ankara

Başkan Albayrak, buz hokeyinde yeni proje ve hedeflerini AA Spor Sohbetleri'nde değerlendirdi.

Eski bir buz hokeyi sporcusu olduğunu, buz hokeyini büyütmek, bu branşı Türkiye'de daha da bilinir kılmak için geçmiş dönemin hesabını verip tekrar 4 yıllık vize aldıklarını belirten Albayrak, delegelere desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Sporu keyifli hale getiren iki öğenin hız ve sertlik olduğunu, buz hokeyinin ikisini de barındırdığını aktaran Albayrak, "Buz hokeyi bizim insanımıza en uygun spor dallarından biri. Federasyon olarak 1980'li yılların sonlarında ABD, Kanada ve İskandinav ülkelerinin büyükelçiliklerinde çalışanların başlamasıyla Türkiye'de ufak ufak hareketlenen bir branş. 1990'lı yılların başında Buz Sporları Federasyonu olarak kuruluyor ve 2006'da Buz Hokeyi Federasyonu ismiyle müsemma haline geliyor." diye konuştu.

Son 13 yılda Türkiye'nin buz hokeyi tesislerinde yeterli seviyeye ulaştığını belirten Albayrak, "Türkiye'de 2009'a kadar Kocaeli ve Ankara'da 2 tesisimiz mevcuttu, devletimizin olağanüstü katkılarıyla 2009'dan günümüze 15-16'sı faaliyette, bitecek tesislerle yaklaşık 20 olimpik tesisimiz var. Bugün en üst seviyelerde hokey oynayan, 100 yıllık geçmişi olan ülkelerden kimisiyle tesis sayımız eşit seviyeye yaklaştı. Artık bize düşen tesislerimizi nitelikli ekiple, nitelikli yönetici ve sporcularla doldurmak. Tesislere bir ruh kavuşturmak ve artık Türk buz hokeyinin gelmesi gereken yeri sağlamak." değerlendirmesinde bulundu.

Buz hokeyinde öne çıkan ülkelerin bu branşta bir geleneğe sahip olduğunu dile getiren Albayrak, "Futbolda, voleybolda nasıl bir geleneğimiz varsa, bir branşın etkili hale gelebilmesi için gerçekten bir geleneğe ihtiyaç var. Örneğin Çekya'nın buz hokeyinde 110 yıllık bir geleneği var." ifadelerini kullandı.

Yetenek taramasında buz hokeyi sporcu adayları da seçiliyor

Gençlik ve Spor Bakanlığının yetenek tarama projesinde pilot olarak buz hokeyi branşının ele alındığını kaydeden Albayrak, şöyle devam etti:

"En yetenekli çocuklar belirleniyor. Bu çocuklarımız okul eğitiminde de başarılı olurken, sonrasında en iyi antrenmanlarla yetişiyor. Sistematik bir şekilde yürüdüğü takdirde şu an Türkiye'nin buz hokeyinde dünyadaki konumunu en hızlı yükseltebileceğimiz proje, Bakanlığımızla yaptığımız yetenek taraması projesi. Gebze ve Erzurum'da buna başladık ve diğer tesislerimiz İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Bursa ve Tekirdağ'da ikinci etabına başlayacağız. Projeyle tesisimiz olan illerde temelden ve yetenekli çocuklarla buz hokeyi branşını birleştirerek hedefe yürüyoruz."

Albayrak, buz hokeyinde kulüplerin başarısıyla branşın eş değer anılmasını hedeflediklerini belirterek, "27 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde 18 Yaş Altı Kadınlar Dünya Şampiyonası'nı organize ediyoruz. İstanbul Zeytinburnu'nda Bakanlığımızın yaptığı buz pistinde olacak, 10 ülke katılacak. İnsanlarımız bizi milli maçlarımızda yalnız bırakmıyor. Bu, bizim branşımızı tanıtıcı en önemli unsur." ifadelerini kullandı.

Yeni dönemde buz hokeyinin bilinirliğini artırmak için yoğunlaşacaklarını vurgulayan Albayrak, "Şu anda buz hokeyinin erkekler ve kadınlar süper ligi, 1. ligi, bölgesel ligi, 20, 18 ve 16 yaş altı ligi, hatta minikler ligi var. İnsanlar bu liglerin isimlerini duyduğunda buz hokeyi o kadar gelişmiş mi diyor. Burada var olanı ulusal ve uluslararası tanıtmak için üstün bir çaba gerekiyor. Bütün gücümüzü, enerjimizi buz hokeyinin oyun kalitesi, antrenör kalitesi, hakem kalitesiyle her türlü eksiğimizi gidermek için kullanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"2 bin kadar lisanslı sporcumuz, 11 farklı ligimiz var"

Albayrak, buz hokeycilerin güçlü, hızlı ve öz güvenli olduklarını belirtti.

Buz hokeyi oynarken buz üzerinde 30-40 kilometrelik hızla kayıldığını ve çok sert savunma yapıldığını aktaran Albayrak, "O sırada karar vermeniz lazım, gerçekten olağanın dışında bir zekaya sahip olmanız lazım." diye konuştu.

Albayrak, buz hokeyine kadınların da ilgisinin yoğun olduğunu dile getirerek, "2 bin kadar lisanslı sporcumuz, 11 farklı ligimiz var. Genç kızlar, minikler, yıldızlar takımımız var. 4 sene önce 18 yaş altı ve genç kızlar takımımızı kurduk, dünyada da bu konuda genç kızlar takımını kuran 20 ülkeden biriyiz. Artık rakiplerimizle yarışıyoruz. Günden güne kadınlar daha yetenekli oluyor, sportif anlamda daha hızlı ilerliyor." ifadelerini kullandı.

Buz hokeyinde en üst ligde ABD, Kanada, Rusya, Finlandiya, Almanya, İsviçre, İsveç, Danimarka gibi ülkelerin bulunduğunu hatırlatan Albayrak, "Hedefimiz orta vadede hiçbir şekilde bir alt lige düşmeden, her zaman çıktığı grupta kalan, ondan sonra da daha üst gruplara çıkabilen bir hale gelmek. Milli takımlarda her sene üzerine koyarak sportif anlamda bir tık daha ileri, bir tık daha ileri, tabii ki hedefimiz en tepe." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA


ETİKET :   Buz Hokeyi Buz Hokeyi Federasyonu Halit Albayrak Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Halit Albayrak

Tümü