-- Adversting 9 REKLAM ALANI --

-- Adversting 10 --

Kars’ta tabyalar yok oluyor

2024-01-14

Kars’ta tarihi tabyalar birer birer yıkılarak kayboluyor.


Anadolu’nun savunulması ve bölgenin korunması için 18. yüzyıldan itibaren yapımlarına başlanan ve sayıları 46’ı bulan Kars tabyaları, günümüzde can çekişiyor. Her hangi bir önlemin alınmadığı tabyaların son durumları içler acısı vaziyette bulunuyor.


Kars Kalesi ve etrafında yapılan tabyalar yok olurken, tabyaları korumakla mükellef olan kurumlar ise tarihi tabyaların yıkılmasına adeta çanak tutuyor. Taşları sökülen demir kapı ve pencereleri kesilen tabyalar turizme kazandırılmayı bekleniyor.


Ayrıca Kars tabyaları arasında İnönü Tabyası, Karadağ Tabyası, Hafız Paşa Tabyası, Arap Tabyası, Gaziler Tabyası, Kerim Paşa Tabyası, Kanlı Tabya, Cenup Tabyası, Çukur Tabya, Fevzi Paşa Tabyası, Hüseyin Paşa Tabyası, Kerim Paşa Tabyası, Yusuf Paşa Tabya, Thomson Tabyası, Dik Tabya, Veli Paşa Tabyası, Şimendifer Tabyası, Çakmak Tabyası, Çifte Gögüs Tabyası, Muhlis Paşa Tabyası, Churcil Tabyası, Süvari Tabyası, Çim Tabya günümüzde ya hayvan barınağı olarak kullanılıyor.


Tabyaların önemli bir kısmının ise kimliği belirsiz kişiler tarafından define aramak için kazılı vaziyette bulunurken, vatandaşlar tabyaların biran evvel ilgili kurumlarca koruma altına alınmasını istiyor.



Kars’ta tabyalar yok oluyor

Kaynak: IHA


ETİKET :   Karsta tabyalar yok oluyor

Tümü