-- Adversting 9 REKLAM ALANI --

-- Adversting 10 --

Kuzey Kore'den ABD nükleer denizaltısının Güney'e demirlemesine sert tepki

Kuzey Kore Savunma Bakanı Kang, 42 yıl sonra ilk kez Güney Kore'nin kara sularına demir atan ABD'ye ait nükleer güçle çalışan denizaltının, ülkesinin "nükleer silah kullanımını meşrulaştıran yasal şartları karşılayabileceği" uyarısında bulundu.

2023-07-20

Ankara

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansına göre Kang Sun-nam, yaptığı basın açıklamasında, ABD'nin Kentucky nükleer denizaltısının Güney Kore'nin Busan Limanı'na demir atmasının yanı sıra Güney Kore ve ABD işbirliğindeki Nükleer Danışma Grubu (NCG) toplantısının, ülkesinin nükleer silah kullanımını meşrulaştıran yasal şartlardan sayılabileceğini belirtti.

Kang, "Kuzey'in nükleer doktrinine göre, bir tehdit ile karşı karşıya gelindiğinde karşılık verme yetkileri olduğuna" işaret ederek, "ABD ordusuna, nükleer denizaltı ve diğer stratejik varlıklarının giderek artmasının, Kuzey Kore'nin nükleer güç politikasına ilişkin yasasında belirtilen nükleer silah kullanımı koşullarına girebileceği gerçeğini hatırlatırım." ifadesini kullandı.

ABD ve Güney Kore'yi "kırmızı çizgiyi" aşmakla suçlayan Kang, bu iki ülkenin askeri güçlerini Kuzey Kore'ye karşı kullanmalarının "yapacakları en sefil tercih" olacağını belirtti.

NCG toplantısı ve ABD'nin gönderdiği nükleer denizaltı

ABD ve Güney Kore'nin Kuzey'in nükleer faaliyetlerine karşı birlikte hareket etmek için kurduğu Nükleer Danışma Grubu, başkent Seul'de bir araya gelmişti.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, toplantının ardından yaptığı açıklamada, taraflara Kuzey Kore nükleer silah kullanmaya cesaret edemeyene kadar genişletilmiş caydırıcılığı güçlendirme çağrısı yapmıştı.

Güney Kore Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da "Kuzey Kore'yi saldırılarından caydırmak" amacıyla ABD'nin 1981'den bu yana Güney Kore'ye ilk kez nükleer denizaltı gönderdiği kaydedilmişti.

Kuzey Kore'nin nükleer silah kullanımını düzenleyen yasa

Kuzey Kore parlamentosunda 8 Eylül 2022'de nükleer silahların kullanımını düzenleyen yasa kabul edilmişti.

Bu yasa, Kuzey Kore'nin "nükleer veya nükleer olmayan bir tehdit" ile karşı karşıya gelmesi durumunda orduya düşmanın komuta merkezlerine "otomatik" olarak nükleer saldırıları başlatma yetkisi veriyor.

Bunun yanı sıra yasa ile ülkenin ve halkın bir "felaket" yaşaması halinde nükleer silahların kullanılabileceği belirtiliyor.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, 18 Temmuz'da, "dünyadaki en büyük denizaltılardan biri" olarak bilinen ABD'nin 170 metre uzunluğunda ve yaklaşık 19 bin ton ağırlığındaki USS Kentucky nükleer denizaltısının Busan Limanı'na vardığını açıklamıştı.


Kaynak: AA


ETİKET :   ABD Güney Kore Kuzey Kore Kuzey Kore Savunma Bakanı Kang Sun-nam

Tümü