-- Adversting 9 REKLAM ALANI --

-- Adversting 10 --

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzay misyonunu AA'ya anlattı

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, "Gelecek nesillerimizin öz güvenini ayağa kaldıracak ve hayallerini kısıtlamalarına mahal bırakmayacak çok değerli bir göreve adım atıyoruz." dedi.

2024-01-05

Ankara

ABD'nin Florida eyaletinden Ax-3 mürettebatıyla 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) hareket edecek Gezeravcı'nın karantina süreci başladı.

Uzayda yapılacak deneylerin detayları belli olduTuz Gölü'nde yetişen bitki, Alper Gezeravcı tarafından uzayda test edilecek

Gezeravcı, AA muhabirine, çevrim içi yaptığı değerlendirmede bundan sonraki aşamaları anlattı.

Uzay misyonunda zorunlu kabul edilen 14 günlük karantina süreci için fırlatmanın gerçekleştirileceği Florida'ya geldiklerini belirten Gezeravcı, buradaki amacın herhangi bir hastalığı halihazırda istasyonda görev yapan astronotlara bulaştırmamak olduğunu söyledi.

Gezeravcı, "Dış dünyadan izole edilmiş bir yaşam alanı burası. Bulunduğumuz tesisi terk etmeden bütün ihtiyacımız bize getiriliyor. 8 aylık sürede aldığımız bütün eğitimleri de hem gözden geçirmeye hem tekrar etmeye hem de son operasyonel hazırlık süreçlerine yoğunlaştığımız bir ortamdayız." diye konuştu.

Gündemlerinin çok yoğun olduğunu vurgulayan Gezeravcı, aileleriyle telefonla görüşecek zaman dahi bulamadıklarını ifade etti.

Gezeravcı, günlük rutinin içinde bazı fiziksel testlerden geçtiklerini dile getirerek, "İlave spor yapabilmek için gece 00.00-02.00 aralığında zaman bulabildim. Bu kadar yoğun bir faaliyet takviminin olduğu süreçten geçiyoruz. Şu anda bütün fiziksel ve zihinsel yoğunluğumuz görevin başarıyla icrasına yönelik." ifadelerini kullandı.