-- Adversting 9 REKLAM ALANI --

-- Adversting 10 --

Karacasu’da festival coşkusu başladı

Aydın'ın Karacasu ilçesinde bu yıl 34.'sü düzenlenen geleneksel Karacasu Afrodisias, Kültür, Sanat ve Tanıtım Festivali ile birlikte 741. Dedebağ Keşkek Hayrı etkinlikleri başladı.

2023-08-26

Aydın’ın Karacasu ilçesinde bu yıl 34.’sü düzenlenen geleneksel Karacasu Afrodisias, Kültür, Sanat ve Tanıtım Festivali ile birlikte 741. Dedebağ Keşkek Hayrı etkinlikleri başladı.

 

Derinin, demirin, hamurun, çamurun ve mermerin hayat bulduğu ilçe olarak bilinen Aydın’ın şirin ilçesi Karacasu bir kez daha kültür, sanat, tarih ve doğa kokan geleneğini tanıtmak için kolları sıvadı. 25, 26 ve 27 Ağustos 2023 tarihlerinde yapılacak olan 34. Karacasu Afrodisias, Kültür, Sanat ve Tanıtım Festivali ile birlikte 741.’si düzenlenecek olan Dedebağ Keşkek Hayrı etkenliklerine kortej yürüyüşü ile start verildi. Kültürel zenginliklerle dolu tarihi kent Karacasu’nun hem tanıtımı hem de bölge halkının kaynaşması ve dayanışması için bir kez daha bir araya gelen Karacasulular ve davetliler ilk günün heyecanını birlikte yaşadı. Protokol üyelerinin, vatandaşların katılımı ve mehter takımının öncülüğünde kortej yürüyüşün ardından kent meydanında protokol konuşmaları, mehter ve zeybek gösterileri, demir dövülmesi, keşkek ikramı ve bu yıl 9 metre 40 santimetreye ulaşan dünyanın en uzun pidesinin tanıtımı ve ikramının ardından festival süresince açık kalacak olan stantların gezilmesi ile ilk gün etkinlikleri sona erdi.

 

UNESCO Dünya mirası listesinde

 

UNESCO Dünya kalıcı Mirası listesinde yar alan Afrodisias Antik Kenti ile birlikte cazibe merkezi konumundaki serin yaylaları, yüzyıllardır kırmızı toprağa hayat veren seramik ustaları, coğrafi işareti ile ünlü pidesi, uluslararası üne sahip demir ustaları ve eşsiz mermerleri ile bir kez daha görücüye çıkıyor. Kara fırınlarda pişirilen köy ekmeği ve buz gibi turşu ile birlikte sunulan imece usulü pişirilen ve binlerce misafire ikram edilen damak çatlatan lezzet, coğrafi işaretli keşkeği 741 yıldır kazanlarda pişirilmeye de devam ediyor.

 

“Karacasu’yu çok beğeniyorum”

 

Kuyucak Kaymakamı, Karacasu Kaymakam Vekili Fehmi Sinan Niyazi Karacasu’yu çok beğendini ifade ederek “Naçizane kanaatimce doğal, tabii ve tarihi güzellikleri itibariyle herhalde ya birdir ya da iki. Karacasu haftada en ez bir defa gelip serinlediğim yayla havası aldığım, insanları ile diyalog kurmaktan sohbet etmekten hoşlandığım, tarihi ile Yörükleri ile Alperen mirasıyla göğsümü kabartan bir ilçe. Milattan önce 5. yüzyılda burayı keşfedenler nasıl güzelliğine vurulup buraya bir şehir kurmuşlarsa aynı şekilde herhalde burayla tanıştığımda aynı duyguları hissettim” dedi.

 

Başkanlardan festivale tam not

 

Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, Muğla-Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir ve Denizli-Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç’ın katıldığı festivalde dünyanın en uzun pidesi de pişirilip davetlilere ikram edildi.

 

Dünyanın en uzun pidesi adeta kapışıldı

 

Dünyaca ünlü Karacasu pidesi ve pidecileri, her yıl festival kapsamında gerçekleştirdikleri en uzun pide rekorunu bu kez 940santimetreye çıkardı. Karacasulu Pideci Avni Özkan tarafından hazırlanan rekor boyuttaki pide, Karacasu yuvarlağı ve dev tahinli meydanda tanıtıldı. Protokol üyeleri ile halka ikram edilen pideler ise yine rekor bir şekilde dakikasına varmadan adeta kapışılarak tüketilmesi renkli anlara sahne oldu.

 

Üç gün sürecek olan festivalin ikinci günü akşam saatlerinde başlayacak olan etkinlikler ağırlıklı olarak çocuklara özel gerçekleştirilecek. Akşam ise kent meydanında kurulan sahnede çocuklara özel sinevizyon çizgi film sunumu ve ardından da Ahmet Şafak konseri ile gece devam edecek. Üçüncü ve son gün ise bir gece önceden hazırlıkları başlatılan 741 yıllık keşkek geleneği için hazırlıklar yapılacak.



Karacasu’da festival coşkusu başladı

Kaynak: IHA


ETİKET :   Karacasuda festival coşkusu başladı

Tümü